vineri, martie 07, 2008

Pericolul potenţial al antenelor GSM

Opinia specialistului : (Irma Csiki secretar ştiinţific la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti):
"Antenele GSM produc radiatii elecromagnetice, neionizante. Acestea transportă energie, care penetrează în tesutul uman la diferite adancimi. Energia pe care o cedează este sub forma de caldură. Organismul are mecanismele prin care îşi reface echilibrul termic. Însa nu stie sa lupte cu temperaturile locale. ", a explicat Irma Csiki secretar ştiinţific la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti într-un articol publicat în România Liberă din 26 octombrie 2006. "Experimentele pe animale au arătat ca încălzirea locala este de cam un grad Celsius", a continuat cercetătoarea. "Această încălzire produce o inhibare a unei proteine (P53), care are rolul de a repara defectele ADN si deci respectiva proteina previne cancerul. Insa e bine sa se evite atât mobilele, cat si antenele din preajma copiilor, a femeilor însărcinate si chiar a bătrânilor, deoarece pot afecta celule in creştere, iar celula care inhiba nu-si mai realizează efectul pozitiv. Adică nu mai poate repara ADN-ul si exista posibilitatea producerii celulelor malformate, care in timp duc la cancer", a mai adăugat cercetătorul ştiinţific. „Ce este mai grav e faptul ca pentru astfel de radiaţii nu avem simţuri, nu le percepem. Iar efectul îl vezi peste ani, 10-15. Te trezeşti ca ai cancer fără sa ştii de ce. Sigur, pe de alta parte, utilizarea telefonului mobil poate avea şi alte efecte dăunătoare. Jumătate din energie se distribuie in partea urechii. De aceea, daca vorbim mult, simţim căldura si o senzaţie de disconfort, ameţeala", a conchis Irma Csiki.

Opinia unui reputat expert european despre pericolul de la telefonul mobil şi antenele GSM:
Încă nu se ştie totul – trebuie să se facă multe cercetări
Dl Dag Bjorklof este profesor la Universitatea Tehnică din Lulea (Suedia), expert al Uniunii Europene. Domnia sa este considerat unul dintre cei mai reputaţi specialişti europeni în managementul supravegherii pieţei, în analiza şi evaluarea riscului şi de asemenea în supravegherea compatibilităţii electromagnetice. Cu prilejul unui seminar organizat în iunie 2005 la Piatra Neamţ de către ANPC, în cadrul unui Program PHARE, Prof. Bjorklof a prezentat efectele telefonului mobil asupra sănătăţii. El a spus că ar recomanda copiilor să folosească nişte căşti şi să nu ducă direct telefonul mobil la ureche. În cadrul unui interviu acordat reprezentantului APC Botoşani, Prof. Bjorklof a oferit şi alte detalii privind telefonia mobilă şi antenele GSM:
- Am discutat această problemă pentru că ştiu că este foarte importantă în zilele noastre. Ştiu că transmiterea unei informaţii corecte ar duce la clarificarea situaţiei. Oamenilor le este frică atunci când văd că pe blocul lor se instalează o antenă. Ei solicită companiilor să nu amplaseze antenele în apropiere de casele lor. De foarte multe ori au reuşit chiar să mute antenele de pe casele lor mult mai departe…
- În schimb în România oamenii cer uneori să amplaseze antenele GSM chiar pe blocul lor, pentru anumite avantaje materiale…
- Este o informaţie care trebuie neapărat clarificată, deoarece cu cât antena este mai departe, telefonul mobil trebuie să folosească foarte multă putere. Dar pericolul este mult mai mare de la telefonul mobil decât de la antenă. Cu cât e mai aproape antena cu atât comunicarea este mai bună. Problema nu este numaidecât legată de antenă, ci de telefonul mobil. Sunt probleme legate şi de Consiliul Europei iar una dintre acestea este reprezentată de valoarea SAR (care măsoară intensitatea radiaţiilor emise). Pericolul nu vine de la antenă ci de la telefon. O antenă pe bloc poate emite un câmp electromagnetic de 1 W pe metru însă telefonul mobil ajunge şi la 50 – 60 W pe metru. Nu ştim efectul de durată deoarece antena emite continuu iar telefonul mobil câteodată. Deci nu se ştie totul – trebuie să se facă multe cercetări. (De remarcat că, în România, valorile admise ale puterii câmpului electromagnetic sunt de aproape 10 ori mai mari decât cele specificate de Prof. Bjorklof).

Cernobâl-ul de pe bloc
În Romania nu sunt reglementari in privinta amplasamentului antenelor GSM, ca in tarile civilizate (distanta minima de 150 m de scoli, de spitale, si nu se amplaseaza pe blocuri de locuinte etc). Companiile de telefonie mobila de pe piata romaneasca liciteaza cu administratorii de bloc si contra unor chirii permit amplasarea unor BS-uri (unitati compuse din mai multe antene de receptie si emisie a microundelor) in detrimentul tuturor locatarilor, pentru ca efectiv acestea sunt un mic Cernobal pentru fiecare locatar - se arată într-un studiu întreprins de APC ROmânia.

Norme severe de protecţie pentru lucrul în apropierea antenelor GSM
Normele de protectie pentru cei care intretin sau monteaza astfel de echipamente specifica clar sa nu se intervina la un BS fara a fi total oprit. Cand ele sunt in functiune nu se sta sub nici o forma in fata antenelor, iar in spatele lor la minim 1,5 m, dar aceasta distanta este pur speculativa fiindca aria de acoperire reala a campurilor periculoase este mult mai intinsa!

Peste 350 de sesizări primite la APC România
APC România a primit până în prezent peste 350 de sesizări în care se reclamă afecţiunile dobândite ulterior amplasării antenelor GSM, cum ar fi: cefalee, tulburări vizuale, oboseală cronică, somn agitat, tulburări de comportament, dificultăţi de concentrare, schimbări ale stării de spirit, slăbiciune musculară, afecţiuni ale glandei tiroide etc.
Potrivit unui comunicat al APC România problemele cele mai des întâlnite în cazul amplasării antenelor GSM sunt următoarele:
Legislaţia în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcţii nu se aplică unitar la nivel naţional, astfel, în marea majoritate a situaţiilor, autorizaţiile de construire în baza cărora se amplasează antenele GSM se emit de către primării şi Consilii Judeţene fără aviz sanitar, acord de mediu, acordul vecinilor în formă autentică în zona rurală, acordul proprietarilor de la ultimul etaj din blocurile de locuinţe .
Spre deosebire de alte state europene, antenele GSM se amplasează adesea în imediata vecinătate a spaţiilor locuite , pe terasele blocurilor de locuinţe, uneori pe terasele spitalelor şi în apropierea unităţilor de învăţământ .
Amplasamentele cu antene GSM nu sunt marcate cu plăcuţe de identificare pentru a se cunoaşte beneficiarul acestora, aşa cum prevede legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii.
Nu se realizează măsurători ale parametrilor câmpurilor electromagnetice neionizante generate de antenele GSM de către instituţiile statului cu atribuţii privind sănătatea publică, respectiv Ministerul Sănătăţii Publice prin Autoritatea de Sănătate Publică
România are cea mai permisivă legislaţie din lume (Ordinul Ministrului Sănătăţii Publice nr. 1193/29.09.2006) privind mărimea maximă admisă a parametrului, „densitatea de putere a câmpului electromagnetic generat de antenele GSM” (acest parametru este dat de formula f/200, unde f este frecvenţa pe care se furnizează serviciul de telefonie mobilă). În cazul României se admit valori cuprinse în intervalul 4,5 W/m2-9 W/m2, faţă de alte ţări, cum ar fi Rusia unde mărimea maximă admisă pentru acest parametru este de 0,05 W/m2, în Australia de 0,5 W/m2, iar în Italia de 1 W/m2 .
În cazul blocurilor de locuinţe, proprietarii nu sunt informaţi în legătură cu consecinţele închirierii terasei pentru amplasarea unor antene GSM în cazul celor care au afecţiuni medicale ce necesită proteze cardiace-pacemakers, defibrilatoare implantabile, proteze auditive etc. De asemenea, decizia amplasării antenelor GSM nu se ia în cadrul unei Adunări Generale a Asociaţiei de proprietari.
Începând din iunie 1996 cetăţenii din unele localităţi din ţară (Buzău,Oradea, Bucureşti, Ploieşti) ş.a., sprijiniţi de APC România au dat în judecată companii de telefonie mobilă, autorităţi locale şi asociaţii de proprietari, obţinând hotărâri definitive şi irevocabile prin care li s-a dat câştig de cauză şi măsuri în consecinţă după caz: anularea autorizaţiilor, modificări de amplasamente sau demolarea antenelor sau staţiilor de telefonie mobilă.

Efectele non-termale exista!
The Royal Society din Canada (RSC), o organizatie prestigioasa, a analizat un numar mare de studii si purtatorul de cuvant al acesteia a declarat ca au fost gasite dovezi ca efectele non-termale exista.
Pilonii de telefoane mobile acopera o zona numita celula – poate fi de 100 m intr-un oras, si o distanta de pana la 5 km in afara oraselor. Telefonul comunica cu un pilon, folosind un transmitator si un receptor. Transmitatorul transmite semnale sub forma de unde radio pilonului cu regularitate, chiar daca nu este folosit telefonul. Cand se vorbeste la telefon, pilonul verifica in mod constant daca telefonul functioneaza la nivelul optim. Daca nu functioneaza la nivelul optim – pentru ca, de exemplu, purtatorul ajunge la marginea unei celule sau intra intr-o cladire, pilonul transmite semnale telefonului mobil, spunandu-i sa-si mareasca capacitatea. Undele radio emise de telefon in apropierea capului, numite “campul apropiat” sunt responsabile de efectele nocive asupra sanatatii.
“Campul indepartat” este acea parte a undelor radio care trebuie sa fie primita de catre pilon pentru ca o persoana sa poata efectua un apel. Acel pilon are propriul camp indepartat si apropiat, desi cei mai multi oameni nu se apropie niciodata de campul lor apropiat.

Griji îndreptăţite pentru vecinii pilonilor de transmisie
Intr-o investigatie care a fost predata Camerei Comunelor Familiile din Irlanda de Nord impotriva Plasarii de Antene de Telecomunicatii (NIFATT), o coalitie formata din mai mult de 70 de grupuri din comunitate, au sugerat de asemenea ca Guvernul ar trebui sa stabileasca o zona tampon intre case si antene si sa incurajeze impartirea locurilor intre operatorii de retele.
Oamenii care locuiesc si lucreaza langa pilonii antenelor ar putea sa aiba griji indreptatite cu privire la sanatatea lor. Există fapte care justifică aceste griji.

Efecte posibile asupra sănătăţii
Cateva consideratii importante trebuie luate in seama cand se evalueaza efectele posibile ale campurilor Rf asupra sanatatii. Una este frecventa aplicarii. Sistemele actuale de telefoane mobile opereaza la frecvente intre 800 si 1800 Mhz.
Campurile RF penetreaza tesuturile expuse in functie de frecventa – aproape un centimetru la frecventele folosite ce catre telefoanele mobile. Energia RF este absorbita in corp si produce caldura, dar procesul de termoreglare al corpului face ca aceasta caldura sa dispara. Toate efectele asupra sanatatii cauzate de expunerea RF sunt clar legate de incalzire. Dar energia RF poate interactiona cu tesuturile corpului la nivele prea joase pentru a cauza o incalzire importanta. Nici un studiu nu a aratat efecte adverse asupra sanatatii la expunerea la nivele scazute asa cum prevede ghidul international de limite.
Cancer : O evidenta stiintifica curenta indica faptul ca expunerea la campurile RF, precum acelea emise de telefoanele mobile si statiile lor baza, din pacate induce sau provoaca cancer
Dupa frecventele planificate, un BS poate sa aiba de la un singur transceiver (partea de amplificare pentru o singura frecventa) pana la 16 astfel de frecvente. Pe sosele, unde se folosesc de regula maxim trei frecvente (respectiv trei transceivere), cate una pe fiecare din cele trei zone sectoriale (de 120 de grade) in care se imparte campul geometric de 360 grade, puterea ajunge pana la 500 W pe frecventa, pentru ca se doreste o acoperire foarte mare si de obicei se folosesc si antene combinate, adica transceiverul se afla montat in antena.

Ce spune CONSTITUTIA ROMANIEI?
ARTICOLUL 34(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
(3) Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii

Alte date privind pericolele antenelor GSM au fost date publicităţii pe blogul APC Botoşani Opinia Consumatorilor (http://opiniaconsumatorilor.blogspot.com)

Material realizat de APC Botoşani pe baza unor date furnizate de APC România

I Like EURES

Protecţia consumatorilor în presă